Alle weetjes en tips over de aardappel

Koken, bakken of frituren, met aardappels kan je alle kanten op

De aardappelen aan laten branden?
Pak de pan ogenblikkelijk van het vuur en zet hem op een natte doek in de gootsteen. Even laten staan en dan de aardappelen in een schaal doen. Van een bij-smaakje valt nauwelijks iets te proeven.
U kunt ook de nog niet gare aardappelen in een schone pan verder gaar koken.

Aardappelen altijd met kokend water opzetten, anders gaan de belangrijke vitamines verloren.

Indien men aardappelen met kokend water opzet, blijft de smaak veel beter.
In de schil gekookte aardappelen kan men het beste even laten schrikken in koud water. De schil gaat er dan gemakkelijker af.Aardappelen bestrooid met paprikapoeder bakt u sneller bruin.
Indien tijdens het koken van aardappelen het zout niet meteen toegevoegd wordt, koken de aardappelen vlugger.
Ook het bijvoegen van margarine -ter grootte van een knikker- doen aardappelen vlugger koken, bovendien koken ze dan niet over.
Aardappelen kunnen rauw of gekookt als bindmiddel voor de soep worden gebruikt. De aardappelen worden fijngestampt in de soep gestrooid.
Kook de aardappelen eens met een bouillonblokje in het kookvocht. Ze smaken dan een stuk lekkerder.

Aardappelen zijn voor de één lekker als er zout in het water zit, voor de ander is dat niet nodig. Doe het eens zo: doe het zout in het kookwater en neem een plastic zakje waar u de aardappelen in doet, waar geen zout op moet. U kunt het dan toch gezamenlijk koken.

Aardappelen die pas geoogst zijn bevatten vijfmaal zoveel vitamine C als in het voorjaar en behoren daardoor tot onze beste vitamine C bronnen.De smaak van oude aardappelen verbetert, wanneer u een beetje azijn in het kookwater doet.
Oude aardappelen worden beter van smaak als aan het kookwater een klein schepje suiker wordt toegevoegd
Oude gerimpelde aardappelen zijn niet zo makkelijk te schillen, het gaat beter als ze eerst een poosje in koud water hebben gelegen.

Wilt u gekookte aardappelen warmhouden? Giet ze dan af, stoom ze droog en leg vervolgens tussen pan en deksel een schone theedoek. Op deze manier slaat de condens niet tegen de deksel, maar trekt hij in de doek.
De aardappelen blijven lang warm zonder glazig te worden van het vocht.

Bevroren aardappelen? Die gaan zoetig smaken, die smaak verdwijnt als tijdens het koken het water verschillende keren wordt ververst. Wel steeds kokend water nemen. De smaak van bevroren aardappelen wordt beter als ze een tijdje in een warm vertrek liggen.

Aardappelen schrappen gaat ook goed met een scrubhandschoenen voor het bad. Het moeten dan wel jonge aardappelen zijn. De handschoenen gaan geregeld de wasmachine in.

Gebakken aardappelen worden mooi bruin, als ze voor het bakken met wat meel zijn bestoven.
Aardappelen bakken kan tijd kosten. Om dat iets te versnellen, snij de aardappelen in schijfjes of blokjes en verspreid ze over een bord, Zet het bord zo’n 4 min. in de magnetron op de hoogste stand. Daardoor worden de aardappelen voorgegaard, waardoor je ze daarna slechts een paar min. hoeft af te bakken in de koekenpan.

Aardappelen krokant bakken kan met een mengsel van olie en boter. De olie zorgt ervoor dat de aardappelen lekker knapperig worden, de boter geeft de aardappelen een mooi bruin kleurtje.

Aardappelen voor de zuurkoolstamppot mogen niet samen met de zuurkool worden gekookt. De aardappelen blijven hard en zijn moeilijk tot puree te stampen. Het zout van de kool verhindert dat de aardappelen goed gaar worden. (zuurkool in de plastic zak gaat wel).

Aardappelen koken voor een salade: snijd ze in blokjes en kook ze tot ze net gaar zijn (ca. 10 min). U kunt een scheutje azijn toevoegen om ze vaster te maken of wat suiker toevoegen om ze juist wat kruimiger te maken. Roer dan de dressing en eventueel andere ingrediënten erdoor als ze nog warm zijn; dan trekken de smaken er beter in. Laat de salade daarna afkoelen.
Aardappelen opzetten met kokend water, dan blijven ze steviger.
Het overkoken van aardappelen kunt u voorkomen door een mespuntje boter of een klein scheutje olie bij het water te voegen.

Overgebleven aardappelen zijn fijn te prakken als ze nog warm zijn. Voeg dan zoveel maïzena toe dat het goed plakt. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en vorm er een soort koek van. Laat deze opstijven in de koelkast. De volgende dag kunt u er heerlijke aardappelkoekjes van snijden en bakken. Hetzelfde kunt u doen met een restje stamppot.

Aardappelen dun snijden en dan rauw bakken met grofgemalen zeezout en fijngesneden peterselie.

Aardappelen in de magnetron kunt u poffen ca. 5 min. als u eerst gaatjes in de schil prikt met een vork. Zet er een schaaltje water bij, dan drogen de aardappelen niet uit. Snijd na het poffen van de aardappelen een stukje van de onderkant en zet ze rechtop. Prak een kleinstukje bovenkant en giet er wat kruidenolie, gemaakt van olijfolie, rozemarijn, peper en zout overheen. Zet ze een paar min. in de voorverwarmde oven (200 C) en smullen maar.

Als u een halve aardappel in de broodtrommel doet, blijft het brood 2-3 dagen langer goed.

Aardappelen met zwarte plekken worden weer helemaal blank als men in het kookwater een scheut azijn doet. De smaak zal er niet onder lijden.
Vitamine C zit door de hele aardappel heen en niet alleen vlak onder de schil. Als u een aardappel niet schilt, blijven de vitamines er wel beter inzitten. Maar het verlies aan vitamines is miniem als u de aardappelen opzet met weinig water.

Als u fonduet, wil het gebeuren dan het vet over de rand spat, neem dan een halve rauwe aardappel en doe die in de pan.
Het bewaren van aardappelen moet gebeuren bij een temperatuur boven het vriespunt. De opslagplaats mag niet te nat, te droog, te koud of te warm zijn.
Als u niet zoveel aardappelen eet, dan kunnen ze uitlopen. U voorkomt dat door een appel in dezelfde zak te stoppen.

Een aardappelgratin is heel snel te maken door de aardappelen in schijfjes een paar min. te laten koken in water met zout. Leg de schijfjes dakpansgewijs in een ovenschaal. Gebruik de houdbare slagroom en klop die stijf met peper en knoflook. Smeer dit mengsel uit over de aardappelen. Zo wordt alles veel beter verdeeld dan wanneer u de room en de aardappelen van tevoren al door elkaar mengt.
Zijn de randjes van een aardappelgratin te zwart geworden? Steek er dan rondjes uit en presenteer die als bijgerecht.
Als een aardappelgratin uit elkaar valt als u het uit de oven haalt, zit er te weinig ei in. U kunt ook de aardappelgratin laten afkoelen en dan in stukken snijden. Deze kunt u dan opwarmen in de oven op 175G gedurende 10-15 min. op een met bakpapier beklede bakplaat.

Aardappelpuree op een andere manier serveren kan door een paprika in schijfjes van 1 – 1,5 cm. te snijden die op een bord te leggen en de aardappelpuree erin te scheppen. Dan garneren met kaas en een beetje peterselie.
Ook één of twee teentjes knoflook toevoegen tijdens het koken is heerlijk. Voor het stampen kunt u de teentjes eruit halebn.

Een aardappelsalade wordt nog frisser als u door de mayonaise wat magere yoghurt of kwark roert. Het geheel wordt dan wat luchtiger. Op 2/3 mayonaise neemt u 1/3 deel yoghurt of kwark.

Dunne aardappelschijfjes krijgt u door ze te snijden met een eiersnijder.