Gember

De ongekende mogelijkheden van gember, we zetten ze hier voor je op een rijtje…

Is gember een echt wondermiddel?

De specifieke smaak die gember heeft wordt niet door iedereen lekker gevonden. Maar als je gember wel lekker vindt, dan zou je het best vaak op je menu mogen zetten. Want gember is goed voor de menselijke gezondheid en daarnaast is het nog best voordelig ook. Als van oudsher wordt gember al gebruikt in de Chinese geneeskunde en dat is niet voor niets.

Je kunt gember als verse knol kopen, maar ook gekonfijt, als poeder of als siroop.

We zetten een aantal voordelen van gember voor je op een rijtje:

Gember bevat enorm veel goede stoffen:
Deze ondergrondse wortelstok van een plant bevat weinig calorieën maar is vooral rijk aan vitaminen B en C. Daarnaast bevat gember ook bètacaroteen en is een perfecte bron voor kalium (kalium is een mineraal dat samen met chloride en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam)

Gember stimuleert het immuunsysteem
Onderzoeken hebben uitgewezen dat gember je op een gezonde manier doet zweten, wat bacteriën en infecties afweert. Het werkt ontstekingsremmend. Daarnaast bevat gember antioxidanten en het stimuleert het immuunsysteem.

Gember is goed tegen verkoudheid
De ontsmettende werking van gember is ook perfect voor het ontsmetten van de longen en de luchtwegen. Ook is het verzachtend voor de keel en vermindert vervelende neusverstopping. Een uitstekend middel dus tegen een fikse verkoudheid. Gember is ontstekingsremmend en verlicht pijn.

Gember helpt tegen griep
Bewezen is inmiddels dat gember helpt bij grieperigheid en misselijkheid. Gember wordt vaak gebruikt om deze klachten bij griep en een misselijk gevoel te verzachten. Neem een glas gemberthee of gemberbier of rasp de gember en meng dat in je voedsel.

Gember als positieve uitwerking op maag en spijsvertering
Doordat gember een eiwit-splitsend enzym (zingibain) bevat wordt vertering direct bevorderd. Gember werkt verzachtend voor de maag en staat in de Chinese geneeskunde al eeuwenlang bekend om de positieve werking op de maag en de spijsvertering.

Gember na onderzoek tegen darmkanker
Een eerste onderzoek van de University of Michigan heeft aangetoond dat bepaalde bestanddelen die in gember zitten wellicht een rol spelen in de preventie van darmkanker. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het daadwerkelijk zo is

Gember tegen hoofpijn en migraine
Gember heeft invloed op het gehele zenuwstelsel. En aangezien hoofdpijn en migraine door velen als neurologische aandoeningen beschouwd worden, heeft men in de westerse geneeskunde ook geëxperimenteerd met gember tegen hoofdpijn en migraine. Uit onderzoeken en studies komt naar voren dat gember effectief is bij het behandelen van deze aandoeningen.

Gemberbadje tegen vermoeide voeten
Als je vermoeide voeten hebt dan is een voetenbadje met zeezout en gemberpoeder een weelde. Na een kwartiertje kunt u de wereld weer aan.

Gember als heerlijke smaakmaker in gerechten
Je kunt gember, gemberpoeder of gekonfijte gember heel goed in verschillende gerechten verwerken. We hebben een leuke website voor je gevonden waar allerlei recepten te vinden zijn waarin gember verwerkt zit.

 

Let er bij het kopen van verse gember op dat de knollen niet uitgedroogd en stevig zijn. Er mogen uitlopers aan de knollen zijn, die kan je wel gebruiken, alleen is de sterkte van de smaak daarvan iets minder. Verse gember kan je ongeveer 3 weken in een open plastic zakje in je koelkast bewaren. Terwijl je gemberpoeder en gekonfijte gember maandenlang kunt bewaren.

 

Bronnen:
www.ncbi.nlm.nih.gov, www.jivaresearch.org, www.whfoods.com, www.optimalegezondheid.com