Kurkuma

…één van de gezondste planten die er bestaan

Kurkuma, is ook wel bekend als geelwortel. Het is één van de gezondste planten die er bestaan. Het wordt veel toegepast in gerechten uit Zuid-Azië en in het westen wordt het verwerkt in kant-en-klare kerriepoeder, mosterd, worstjes en zelfs margarine.

Eén van de krachtigste bestanddelen van kurkuma is curcumine. In de traditionele geneeskunde wordt hiervan geloofd dat het schimmelwerende, antiseptische en zelfs antibacteriële eigenschappen heeft.

Mensen gebruiken kurkuma tegen een brede verscheidenheid aan kwalen. Van verkoudheid tot leveraandoeningen tot maag-darmklachten. En voor het schoonmaken van wonden! Ook vanwege de prachtige kleur gebruiken stof- en cosmeticaproducenten het als een verfstof.

Er bestaat al lang het vermoeden dat de specerij een positieve uitwerking heeft op onze hersenen. Aangezien vormen van dementie zoals de Ziekte van Alzheimer veel minder voorkomt in India, waar kurkuma het meest wordt geconsumeerd. (Ter vergelijking: ouderen in India hebben vier keer minder kans op de ziekte dan mensen uit dezelfde leeftijdscategorie in de V.S.)

Er zijn fantastische resultaten met kurkuma behaald in wetenschappelijk onderzoek dat specifiek gericht was op het remmen van de symptomen van de Ziekte van Alzheimer. De eerste testen op dieren wijzen erop dat de buitengewone ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma super gezond zijn voor je hersenen!

Kurkumadrankjes
Je kunt vandaag nog beginnen te profiteren van de voordelen van kurkuma met een heerlijk drankje. Het is gemakkelijk te maken.

Je hebt nodig:

  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 el kokosolie
  • 2 kopjes kokosmelk (of gewone melk, als dat je voorkeur heeft — ook fijn voor het slapengaan)
  • 1 snufje zwarte peper

Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten in een kleine pan op middelmatig vuur. Meng alles heel goed door elkaar en drink het mengsel warm op. Voor optimaal effect drink je er dagelijks een kopje van.

Kurkumawater met kurkumapoeder
Voeg 1/4 tl kurkuma aan 1–2 glazen water toe en breng aan de kook. Roer het 10 minuten door en laat het dan afkoelen totdat je het kunt drinken. Dat is alles!

Kurkumawater van verse kurkumawortel
Als er bij jou in de buurt een winkel is waar verse geelwortel verkrijgbaar is, kun je de wortel (of wortelstok) in dunne plakjes snijden. Kook het in een pan met een deksel erop, 10 – 20 minuten in een paar kopjes water op laag vuur. Door de deksel kunnen de essentiële oliën niet ontsnappen. Drink dan warm op en geniet.

Naar smaak kun je eventueel ook verse gember toevoegen. Dan heb je een pittige maar erg lekkere thee met geneeskrachtige werking. Deze variant is sterk genoeg om elke verkoudheid of griep tegen te gaan!