Meningokokken…
laat jouw tiener vaccineren
Wat is nu eigenlijk meningokokkenziekte?
Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, die meningokok heet. Meningokokkose of meningokokkenziekte zijn de ziekten die veroorzaakt worden door deze bacterie. Van deze bacterie bestaan meerdere typen, waarvan in Nederland mensen voornamelijk ziek worden van de typen B, C, W en Y. Bij een infectie door deze meningokokkenbacterie zou het kunnen leiden tot een ernstig ziektebeeld zoals een bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking. Uit onderzoeken is gebleken dat er sinds 2015 elk jaar meer mensen ernstig ziek worden door type W. Ook blijken er steeds meer mensen dood te gaan aan een meningokokkeninfectie.
Vaccinatieprogramma voor jongeren 14-18 jaar
In 2018 is er in Nederland gestart met het vaccineren van jongeren op 14 jarige leeftijd om hen te beschermen tegen deze ernstige ziekte. Vanaf het voorjaar van 2019 zal het vaccinatieprogramma uitgebreid worden en zullen alle tieners die geboren zijn tussen 2001 en 2005 (14 tot 18 jaar) uitgenodigd worden om een prik te krijgen tegen meningokokkenziekte type A, C, W en Y. Op de website van de RIVM is alles te lezen over het vaccineren tegen meningokokken.
Hoe je meningokokkenziekte herkent?
Meestal zal je niet ziek worden van de meningokok, maar de bacterie kan soms wel verder in je lichaam komen. De kans bestaat dan dat de bacterie in je bloed of zenuwstelsel terecht kan komen. Door een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging die daarop kan volgen kan je ernstig ziek worden. Onder andere hoge koorts, erge hoofdpijn en een stijve nek zijn de symptomen van hersenvliesontsteking. Bij een bloedvergiftiging voel je je ook erg ziek en suf en zie je rood/blauwe vlekjes op de huid. verschijnen, dit zijn bloedingen in je lichaam. Het kan ook zijn dat je in heel korte tijd heel hoge koorts krijgt en diarree. De twee aandoeningen hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging zijn allebei vormen van meningokokkenziekte.
Hoe komt een meningokokbacterie in je lichaam?
Door niesen, hoesten, of zoenen kan er een verspreiding van de meningokokbacterie komen. De bacterie krijgt hiermee de kans om zich makkelijk een weg te banen. Iedereen kan deze bacterie dragen en anderen besmetten, ook zonder dat je het zelf weet. De bacterie houdt meestal huis in keel of neus.
Welke leeftijdsgroep is vatbaar voor meningokokken?
Ieder mens kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt het meest voor bij kinderen tot 2 jaar. Ook tieners tussen de 14 en 20 jaar en ouderen van 50+ zijn de meest vatbare groep voor deze bacterie en infectie.
Wat zijn de gevolgen van meningokokkenziekte?
Als je ooit geïnfecteerd raakt met de meningokokkenbacterie dan zou je daar gevolgen aan over kunnen houden die blijvend zijn. Je kunt bijvoorbeeld problemen aan je ogen krijgen, doof worden, epilepsie of concentratiestoornissen krijgen. Ook zijn er gevallen bekend, waar door deze ernstige bloedvergiftiging een arm of been geamputeerd moest worden. In het meest ernstige geval gaan mensen er ook dood aan.
Behandeling van meningokokkenziekte
Indien je vermoed dat je een meningokokkenziekte hebt raden wij je aan met spoed contact op te nemen met een deskundige (huis)arts. De ziekten die veroorzaakt worden door meningokokken kunnen bij de meesten typen behandeld worden met antibiotica. Maar bij meningokokkenziekte W werken antibiotica alleen als er heel snel gestart kan worden met de behandeling. Met soms de dood tot gevolg. Wij raden dus met klem aan om je tienerkind tussen 14 en 18 jaar te laten vaccineren, conform het vaccinatieprogramma van de RIVM