Waarom je beter niet kunt schreeuwen tegen een kind
hier hebben we een korte uitleg over
Bijna iedereen vindt het enorm vervelend en haat het zelfs om te schreeuwen tegen zijn kind. Maar de meeste ouders laten zich toch regelmatig gaan. Kinderen zijn een zegen, maar soms kunnen ze onhandig, roekeloos en onuitstaanbaar zijn.
Je kunt 50 keer vragen of ze iets willen doen, of juist ergens mee willen stoppen….maar vaak gebeurt het tegenovergestelde. Het lijkt soms wel of ze het er om doen om jou als ouder uit je tent te lokken en het bloed onder je nagels vandaan te halen. Maar is dat eigenlijk wel zo, of ligt het ‘ontploffingsgevaar’ volledig in jouw eigen emotie?
Hou jezelf in bedwang
Hoe kan je als ouder in vredesnaam altijd maar rustig blijven, je zenuwen onder bedwang houden en niet uit je slof schieten in dergelijke situaties? Het is een grote uitdaging om de koelte te bewaren, maar als het je niet lukt kan dat weleens dramatische gevolgen hebben.
Ken je dat ook? Je hebt een drukke dag gehad, loopt 100 dingen tegelijk te doen, wassen, strijken, boodschappen, naar de crèche racen, nog even naar de sport, koken, opruimen en ga zo maar door. Je kind hoeft maar iets tegen te stribbelen, met zijn broer of zusje ruzie te maken of er valt iets op de grond … en je ontploft!
Als verstandelijk mens weet je eigenlijk diep in je hart dat schreeuwen niets meer dan negativiteit oplevert; het verziekt de sfeer,. je kind is van slag en jij zelf krijgt een afkeer van jezelf. Want uiteindelijk wil je helemaal niet die schreeuwende ouder zijn.
Probeer je bewust te worden van jouw boosheid
Het zijn ook vaak momentopnames, waar je als ouder vaak even je emoties niet de baas bent. Wij raden je van harte aan om jezelf bewust te worden van het moment dat je boos bent geworden op je kind. Als namelijk deze boosheid voelt zou je jezelf kunnen afvragen, voordat je gaat schreeuwen, wat nou exact de aanleiding is van je boosheid. Het is namelijk vaak een samenloop van verschillende momenten op een dag, die ervoor kunnen zorgen dat je emmertje overloopt. En dan hoeft je kind maar even iets fout te doen, niet te luisteren of iets te laten vallen…en dat kan nét die druppel zijn.
Schreeuwen tegen je kind werkt meestal averechts, dus wellicht kan je eens proberen om tot 10 te tellen voor dat je gaat gillen en vervolgens je kind of een rustige manier toespreekt of de vraag stelt waarom hij of zij niet luistert of iets doet wat in jouw ogen te ver gaat. Het zal jezelf rustiger maken, je kunt op een meer redelijke manier tegen je kind vertellen wat jouw dwars zit en het zal een vervelende situatie kunnen voorkomen.
Je zou jezelf op dat soort momenten kunnen af vragen wat boosheid met je doet. We kwamen een aantal interessante boeken tegen die je absoluut een stukje op weg kunnen helpen om je boosheid onder controle te krijgen.
Waarom schreeuwen tegen kinderen niet goed is
Het is niet educatief of gezond voor de jonge hersenen
Het enige dat je bereikt door tegen een kind te schreeuwen en gillen is dat het zich waardeloos zal voelen. De hersenen van kinderen zijn nog in ontwikkeling en zijn zeer kwetsbaar voor alle vormen van geweld. Daarnaast nemen kinderen het gedrag van ouders over, als zij gewend zijn dat jij tegen ze schreeuwt zullen zij dat als gewoonte gaan beschouwen en later ook bij hun eigen kinderen doen.
Het is net zo schadelijk als lichamelijke straf
Je zou denken dat een klap op de billen van je kind een negatievere invloed heeft op kinderen dan schreeuwen, maar onderzoeken hebben uitgewezen dat de consequenties vergelijkbaar met elkaar zijn.
Het heeft ernstige psychologische consequenties
Uit andere onderzoeken is gebleken dat het regelmatig schreeuwen, beledigen, kleineren en vernederen en van kinderen en tieners kan leiden tot depressies. Het resulterende verlies van zelfvertrouwen kan ook gedragsproblemen opleveren, zoals liegen, stelen. spijbelen en drugsgebruik.
Bronnen: www.snuggerd.nl, www.verkenjegeest.com