Shiatsu

 

Shiatsu is een manuele behandelmethode voor preventieve gezondheidszorg en therapie die vitaliteit bevordert, vermoeidheid verlicht en de natuurlijke zelfhelende kracht stimuleert door druk toe te passen op specifieke punten op het lichaam.

 

Ook geeft shiatsu daarnaast de warmte van een zorgzame aanraking. Ons hectische dagelijkse leven verzorgt een enorme bron van stress. Hier zullen uiteindelijk lichaam en geest hun tol voor betalen.

Ook kinderen kunnen aan fysieke en mentale vermoeidheid lijden, door hun drukke school en sportschema’s. Daarvoor is Shiatsu ook een uitstekende oplossing. Veel mensen maken zich zorgen over de nadelige effecten die het moderne leven op hun gezondheid hebben. Shiatsu is een manier om heel erg bewust te worden van ons lichaam en om er goed voor te zorgen. Het is een manier om je gezondheid in eigen handen te nemen.

Zelf doen

Je kunt shiatsu dagelijks toepassen om in contact te blijven met je eigen lichaam. Daardoor hoef jij jezelf niet klagend door het leven te slepen. Je kunt jouw gezondheid, uitstraling en fitheid verbeteren met geduld en discipline.

Je kunt shiatsu beoefenen met vrienden en familie om elkaar te helpen met een nieuwe fysieke bewustwording. Shiatsu is een prachtige manier om zonder woorden te verzorgen (geven) en verzorgd te worden (ontvangen) en een plezierig ontspannen moment te delen tijdens een drukke dag.

Als we een tinteling, stijfheid of pijn voelen, is onze instinctieve reactie wrijven of drukken op de plek waar we last hebben. Zelfs deze simpele handeling stimuleert in zekere mate het natuurlijk functioneren van de diverse lichaamsystemen. Als we deze handelingen systematisch toepassen, activeren we de natuurlijke zelfhelende lichaamskracht en herstellen we de conditie van het probleemgebied. Hoewel het natuurlijke antwoord rekken en strekken van een bepaald gebied zou zijn, geven veel mensen de voorkeur aan het negeren van hun ongemak of het nemen van een pil.

De behandeling

De shiatsu-behandeling bestaat uit het toepassen van druk met de ballen van de duimen en vingers en de handpalmen op specifieke punten op het lichaam. Traditioneel heten deze punten in het Japans tsubo, hetgeen (stop-) fles of kruik betekent. De tsubo op het lichaam heeft de neiging stress en vermoeidheid op te slaan. Druk op dit punt geeft verlichting, zoals onze voorouders reeds instinctief ontdekten.

Als gevolg van observatie en ervaring ontwikkelden de oude Chinezen een systeem om te diagnosticeren en te behandelen op basis van bijna 700 punten op het lichaam die door de energiestroom via de meridianen met elkaar verbonden zijn. Een belangrijke behandelmethode was acupunctuur, waarbij naalden op punten langs de meridiaanlijnen gezet werden om de energiestroom te corrigeren. Deze kennis kwam naar Japan ruim duizend jaar geleden. In de achtiende eeuw incorporeerden de beoefenaars van de traditionele Japanse massage, anma, deze kennis in hun techniek.

Rond 1920 introduceerde Tokujiro Namikoshi shiatsu als een therapeutisch systeem geïntegreerd met de moderne anatomie en fysiologie. Hij bedacht het woord shiatsu, dat letterlijk “vingerdruk” betekent, om zijn systeem te beschrijven.

De tsubo´s corresponderen met spieren, botten, bloedvaten, zenuwen, lymfevaten en endocriene klieren. Druktoepassing op deze punten stimuleert niet alleen de huid en verlicht spierstijfheid, maar reguleert eveneens het zenuwstelsel, bevordert de spijsvertering en stimuleert de bloed- en lymfecirculatie en activeert daarmee het natuurlijke herstellende vermogen van het lichaam.

 

Shiatsu is gebaseerd op het gebruik van de handen voor zowel diagnose als behandeling. De sensitieve vingertoppen kunnen verschillen in temperatuur en stijfheid onderscheiden, welke een indicatie zijn voor de conditie van het lichaam. De soort, de diepte en de duur van de druktoepassing moet aangepast worden aan de specifieke behoefte van elk gebied in het lichaam en aan ieder individu.

Hoewel de vaardigheden van een getrainde beoefenaar niet in een weekend aangeleerd kunnen worden, moet dit je niet weerhouden te ontdekken hoe shiatsu voor jou zou kunnen werken en je beter bekend raakt met het menselijk lichaam. Regelmatig jezelf en anderen shiatsu geven zal jouw gevoeligheid verhogen om te weten wat een lichaam nodig heeft. Dit is het begin van het herkennen van de conditie aan de oppervlakte die de onregelmatigheden in het lichaam weergeeft. De essentie van shiatsu zit niet alleen in diagnose en behandeling met de handen, maar in de warmte van de moederlijke aanraking. Als de houding van de shiatsu-gever zowel voorzichtig als zorgzaam is en de houding van de ontvanger open en ontvankelijk, zal de ervaring beiden ten goede komen.