Visoliecapsules, trendy of effectief?

Deze wonderolie is een populair voedingssupplement, waarvan men zegt dat het ‘overal goed voor is’. 

Visolie … wat voor een geheim schuilt er achter dit pure natuurproduct

Verminderen van acné en eczeem, minder last van darmproblemen en dalen van de bloeddruk…dit zijn slechts een aantal voorbeelden van mensen in onze omgeving.

 

Een simpel product, met zoveel verschillende positieve effecten

Omdat visolie twee stofjes bevat die verantwoordelijk zijn voor allerlei positieve effecten in het lichaam, kunnen verschillende wonderlijke genezingen realiteit zijn. De essentiële vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docohexaeenzuur (DHA) die visolie onder andere bevat, vervullen ontzettend veel functies in ons lichaam.

 

Vette vis, goed voor hart en bloedvaten!

In de jaren 80 van de vorige eeuw zijn onderzoekers erachter gekomen dat oorspronkelijke bewoners in Alaska veel minder vaak last hadden van hart- en vaatziekten dan de Canadese bevolking. In eerste instantie werd er gedacht aan erfelijke factoren. Maar na onderzoek bleek dat het resultaat samenhing met een hoge consumptie aan zeehondenvet. Dit zorgt namelijk voor een grote hoeveelheid HDL (voor een goed cholesterol) in het bloed. Daarnaast is zeehondenvet rijk aan EPA en DHA. Door deze constatering volgden er experimenten met hart- en vaatziektepatiënten…

Uit deze experimenten bleek dat visolie bij deze patiënten de hoeveelheid triglyceriden (ongunstige vetten) in het bloed omlaag bracht. De bloeddruk daalde en hun bloed klonterde minder snel, waarop de kans op embolie en trombose afnam.

Op grond van deze resultaten kwam er het advies om twee maal in de week vette vis te eten. Zet makreel, sardines, zalm of haring op het menu: goed voor hart en bloedvaten!

DHA voor signaaloverdracht aan de hersenen
Komt het er niet van (of houd je er niet van) om twee maal per week vette vis te eten, dan kom je vrijwel zeker EPA en DHA te kort en zijn vis- oliecapsules een goed alternatief. En niet alleen om hart- en bloedvaten in een goede conditie te houden, want de essentiële vetzuren hebben op nog veel meer zaken een gunstig effect. DHA bijvoorbeeld is ook een bouwsteen voor de hersencellen en is betrokken bij een goede signaal
overdracht. De natuur weet dit ook en daarom is moedermelk rijk aan DHA. De keerzijde daarvan is dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hun eigen DHA offeren, ten gunste van hun kind. Het gevolg is dat haar hersenen langzaam minder goed gaan functioneren, haar geheugen minder wordt en ze informatie langzamer verwerkt. Extra DHA slikken helpt niet zoveel om het verlies van DHA bij de moeder tegen te gaan, want ook dat gaat rechtstreeks naar het kind. Maar dat vaart daar wel bij, want uit onderzoek is gebleken dat extra EPA en DHA slikken (minimaal 300 mg) tijdens de zwangerschap kinderen oplevert die slimmer zijn en waarvan de hersenen beter functioneren.

Heeft visolie ook effect op het immuunsysteem
Een andere belangrijke functie vervullen EPA en DHA in het immuunsysteem, dat ons lichaam helpt om ontstekingen en allergieën de baas te worden. Meestal werkt dat systeem in ons voordeel, maar soms ook in ons nadeel, bijvoorbeeld als een ontsteking niet tegen vreemde indringers als bacteriën is gericht, maar tegen het lichaam zelf, zoals dat het geval is bij auto-immuunziektes, bijvoorbeeld reuma, multiple sclerosis en sommige ernstige darm- en huidziektes. Visolie dringt de productie terug van stoffen die de ontsteking in het lichaam op gang houden en uit een stroom aan onderzoeken bleek dat slikken van extra EPA en DHA helpt om deze ziektes tegen te gaan. Ook bij allergieën is het immuunsysteem in de war en ook daarbij helpt visolie om het evenwicht te herstellen. Daarom kan het helpen bij eczeem, astma, chronische verkoudheid door huismijtallergie of zelfs darmklachten. Ook op de huid heeft visolie een goed effect. Heftige acné wordt vaak minder en omdat de huid iets vetter wordt, blijft hij langer jong. 

Wat is de hoeveelheid visolie die je moet slikken?
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert voor een goede gezondheid 150 – 200 mg visolie per dag voor 4 tot 18 jarigen en 200 mg per dag voor

volwassenen. Maar eigenlijk zijn de wetenschappers het daar nog niet week over eens. Het ligt ook een beetje aan je doel. Voor ‘onderhoud’ van hart- en bloedvaten zou je dagelijks 500 tot 1000 mg kunnen nemen. Heb je last van allergie of een auto-immuunziekte, dan kun je een hogere dosis proberen om te kijken of de symptomen minder worden en dan langzaam afbouwen tot een niveau waarbij je klachtenvrij blijft (want goede visolie is duur). Heb je specifieke klachten, zoals hart- en vaatziekten dan kun je zelfs aan je huisarts vragen of hij het voorschrijft, want dat EPA en DHA daadwerkelijk goed zijn voor de gezondheid, heeft inmiddels de aandacht getrokken van de farmaceutische industrie en dat resulteerde in ‘Omacor’, een product met EPA en DHA die beter worden opgenomen in het lichaam, omdat een stap die je spijsvertering doet, al in de fabriek is uitgevoerd. De huisarts kan het voorschrijven, al is niet elke ziektekostenverzekeraar bereid het te vergoeden.

Welk visolieproduct kan je het beste kopen?
Een goede capsule bevat meer dan 250 mg EPA en 150 mg DHA. Richt je vooral naar de verhouding prijs kwaliteit. Kijk hoeveel milligram je krijgt voor je euro, dan heb je een aardige richtlijn. Met andere woorden: van een goedkopere capsule zul je er misschien zes moeten slikken om aan je dagelijkse hoeveelheid EPA en DHA te komen, terwijl je er van een duurdere misschien maar twee nodig hebt. Meestal zit er ongeveer anderhalf keer zoveel EPA als DHA in de capsules. Verpakkingen met capsules ‘zalmolie’, die verder niet aangeven hoeveel mg EPA en DHA erin zit, zijn meestal niet van al te beste kwaliteit. Soms bevatten ze nauwelijks EPA en DHA. Toevoegingen horen er niet in te zitten, behalve dan vitamine E. dat als natuurlijk conserveermiddel wordt gebruikt.

Beter een harinkje eten dan een visoliecapsule slikken?
Eet je voldoende vette vis (twee keer per week minimaal), dan hoef je geen extra visolie te slikken. Makreel bevat bijvoorbeeld 15 procent visolie. Door de consumptie van 100 gram krijg je al snel een gram EPA en DHA binnen. Maar juist in het vetweefsel van vis stapelen giftige stoffen (dioxine, PCB’s, kwik) uit het milieu zich op, al wordt dit probleem door betere milieuregelgeving de laatste tijd steeds minder. Visoliecapsules daarentegen – vooral die van de betere merken – zijn gezuiverd en geconcentreerd. Ze bevatten verwaarloosbare hoeveelheden verontreinigingen en extra veel EPA en DHA. Studies van de Engelse Keuringsdienst van Waren laten zien dat commerciële visolie-producten zeer veilig zijn.

Is visolie ook geschikt voor vegetariërs?
EPA en DHA komen van nature alleen voor in vissen (en zoogdieren zoals zeehonden, die in koud water leven. Daarvoor is een natuurlijke reden: zelfs bij lage temperaturen stollen deze vetzuren niet, waardoor deze dieren zich soepel kunnen bewegen in zelfs de koudste ijszee. De visolie die in de winkels wordt verkocht is vrijwel altijd afkomstig van kweekzalm. Toch kun je ook als vegetariër je dagelijkse hoeveelheid EPA binnenkrijgen door een eetlepel lijnzaadolie te slikken. Lijnzaadolie bevat 58 procent alfa-linoleenzuur (ALA) dat in het lichaam deels wordt omgezet in EPA. Voor DHA ligt dat moeilijker. De omzetting van ALA in DHA vindt in het vrouwelijk lichaam matig plaats, in het mannelijk lichaam bijna niet. De laatste studie hiernaar is nog niet gedaan, maar zijn er geen principiële bezwaren tegen visolie, dan is die toch te verkiezen boven lijnzaadolie.