Appels

Wat er allemaal mogelijk is met dit fruit
De appel is de vrucht van de plant Malus domestica uit de rozenfamilie. De vlezige vrucht bestaat uit drie lagen, maar soms vormen twee of drie lagen één geheel en zijn ze afzonderlijk niet meer te herkennen. (bron: Wikipedia)

 

Stukjes appel, peer en banaan kunt u mooi blank houden door er een paar druppeltjes citroensap op te doen. Het citroensap maakt het fruit lekker fris.
Gerimpelde appels zijn lastig te schillen. Het gaat beter als ze even in kokend water hebben gelegen.
Bevroren appels moeten niet worden verwarmd. Ze worden weer eetbaar als ze een tijdje in een bak met koud water (ca. 2.5 cm. boven de appels) legt. Op de appels vormt zich dan een ijskorstje, dat met een droge doek verwijderd kan worden.
Geen appels in huis voor appelflappen? Neem dan bladerdeeg met appelcompote. Met wat rozijnen, kaneel, een beetje suiker naar smaak en een potje appelcompote zijn appelflappen zo gemaakt.
Harde appelstukjes zijn lastig om bladerdeeg mee te vullen voor appelflappen. Doe de stukjes appel daarom met wat suiker, kaneel en eventueel rozijnen zo’n 5 tot 6 min. in de magnetron van 600W. Het bladerdeeg is dan makkelijker te vullen.
Voor een appeltaart kunnen appels hard zijn na het bakken, kook ze dan eerst even in appelsap of rode wijn. Wel laten uitlekken voordat u ze op de taartbodem legt.
Appels kan met het beste langdurig bewaren in kisten met zand. De appels mogen niet tegen elkaar liggen.
Appels met glas: appels met een laagje karamel. Breng 400 gr suiker en 125 ml. water aan de kook.  Laat koken tot de suiker is gekaramelliseerd. Roer tussendoor niet, beweeg hooguit de pan een beetje om de suiker te verdelen. Steek 6 appels aan stevige prikkers en doop ze een voor een in de karamel. Laat een beetje uitdruipen en zet ze op bakpapier. Bestrooi de appels eventueel met sesamzaadjes of gehakte nootjes.
Als u kinderen appels te eten wilt geven. boor dan eens met een appelboor het klokhuis eruit. Het eet veel lekkerder weg en de appel is pitloos.
Welke appels voor welk gerecht:
-hollandse appeltaart: goudrenet, wordt zacht, jonagold of elstar, blijven steviger
-tarte tatin: jonagold, cox, alkmene, granny smith, deze blijven stevig
-appelmoes: goudrenet, jonagold, elstar
-appelbollen: jonagold, elstar, kies kleine exemplaren, anders worden ze niet gaar.
Soms voelt een appel vettig aan. Dit is niets chemisch. Het is een laagje dat beschermt tegen wind, regen, bacteriën en schimmels. Bij jonge appels is dit waslaagje dun en hard. Hoe ouder de appel, hoe vloeibaarder de waslaag en hoe vettiger de schil aanvoelt.

* Appelmoes uit pot of blik smaakt pittiger en frisser als u er kort voor het opdienen een klein scheutje wijn door doet.

appels, appeltaart, appelmoes allesvoormama

Appelmoes zonder suiker maakt u van half om zure en zoete appelen, de zoete appelen moeten eerst gekookt worden. Naderhand voegt u de zure erbij.
Zelfgemaakte appelmoes wordt lekker zoet als u er fijngesneden gedroogde abrikozen doorheen doet. Het geeft ook een leuk kleurtje aan de appelmoes.
Als u appelmoes zelf maakt, roer dan niet voortdurend, maar pas als de bovenste appels gaar zijn.
Voeg aan zelfgemaakte appelmoes eens wat kaneel en gewelde rozijnen toe. Een scheut amandellikeur is ook heel lekker daarbij. De rozijnen kunnen meekoken met de appels, maar de kaneel en likeur worden pas op het laatst toegevoegd.

* Een snel warm drankje in de winter? Verwarm eens een glas appelsap in de magnetron (1 tot 1,5 min) en strooi er wat kaneel over.

* Appelschillen, die goed zijn gewassen, kunt u door langzaam koken (ca. 20 min.) en doortoevoeging van wat honing en suiker bereiden tot een frisse drank, die u koud of warm kunt drinken.

* Bestrijk de bovenkant van uw appeltaart met suikerwater, u krijgt dan een mooi glimmend korstje.
Een kleffe appeltaart? Niet meer, als u geleisuiker gebruikt in plaats van gewone suiker en de rozijnen vervangt door gedroogde abrikozen in stukjes.
Appeltaart recepten gaan meestal uit van een diameter van 24 cm. Als uw bakblik groter is, kan het een idee zijn om de bovenste reepjes achterwege te laten. Om de bovenkant toch een leuk aanzien te geven, kunt u 125 gr. bloem, 75 gr. suiker en 75 gr. boter in een kom tot kruimels kneden. Meng er eventueel kaneel of speculaaskruiden doorheen, strooi de kruimels over de appeltaart voor u deze in de oven zet en u heeft een heerlijke appelkruimeltaart.
Heeft u speculaas of pepernoten over, leg deze dan eens op de bodem van een zelf te bakken appeltaart. Het zuigt het vocht op van de appels en het levert een erg lekkere en bijzondere appeltaart op.
Heeft u deeg en vulling over na het maken van een appeltaart? Neem een muffinvorm en vul die daarmee. Het resultaat zijn heerlijke minitaartjes.
Niet altijd tijd voor het bakken van een appeltaart maak dan eens als u het uitkomt, maar vries hem in voordat u aan het bakken slaat. Als u het nodig heeft, bakt u hem en uw huis ruikt ook nog eens lekker voordat de visite komt.
Soms kan de korst van een appeltaart te hard worden. Voeg in plaats van de in het recept vermelde hoeveelheid boter een ruime eetlepel magere kwark toe. Het deeg wordt nu niet zo hard, maar blijft wel knapperig.
Appels willen nog wel eens hard blijven, als u een appeltaart maakt. Kook de appelpartjes dan eens in appelsap of zoete rode wijn. Wel goed drogen voordat u ze op de taartbodem doet.
Appeltaart, (maar ook andere) kan soms moeilijk in punten worden gesneden. Maak met een appelboor een gat in het midden en het snijden van punten is een fluitje van een cent.

* Zelfgemaakte appelthee kunt u maken door gemalen appelschillen toe te voegen aan gewone thee. Verwarm de oven voor op 60C en leg op het rooster de nodige droge, goedgewassen appelschillen. Laat de oven aanstaan tot de schillen kurkdroog zijn. Hak of maal ze fijn en bewaar deze fijngemalen schilletjes in een pot. Een theelepel van de schilfertjes toevoegen aan gewone thee, en de appelthee smaakt extra lekker.