Asperges

Alle weetjes en tips
Er zijn 3 soorten asperge; witte, groene en paarse. In Nederland worden voornamelijk witte asperges verkocht (en geteeld). Slechts 3% van de aspergeteelt in Nederland bestaat uit groene asperges. Paarse asperges worden op zeer kleine schaal geteeld en verkocht. De paarse asperge kun je prima rauw eten! Het hoge suikergehalte maakt deze asperge erg geschikt om te eten in een frisse salade.

 

Ben je benieuwd wat het verschil is tussen witte, groene en paarse asperges? Witte asperges groeien in de grond, in een aspergebed, zodat ze niet in aanraking komen met zonlicht. De groene en paarse asperges groeien boven de grond. Een ander verschil is dat je witte asperges goed moet schillen, van groene en paarse asperges hoef je alleen het onderste stukje af te snijden. Heb je dikke groene asperges? Dan hoef je alleen de onderste helft te schillen.

 

Al in de oudheid, door de Grieken, Romeinen en Chinezen, werd de asperge omschreven als een geneeskrachtig kruid. Voornamelijk door de stof asparagine, die een gunstige uitwerking kan hebben op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen. Asperges zitten ook boordevol vitaminen, zoals vitamine K, vitamine C, vitamine B1, B2, vitamine E en foliumzuur. De unieke groente werkt bloedzuiverend en kan als vocht afdrijvend middel worden gebruikt bij blaas- en nierfunctiestoornissen. Dankzij deze kwaliteiten zou je de asperge makkelijk in het rijtje van de superfoods kunnen plaatsen.

 

Let jij op je gewicht? Eet dan vooral veel asperge! Er is vrijwel geen ander voedingsmiddel bekend dat zo weinig calorieën en tegelijkertijd zoveel belangrijke vitaminen en andere voedingsstoffen bevat.

 

Een belangrijk voordeel van de asperge is dat er voor en in het oogstseizoen geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Pas na het oogstseizoen deze middelen gebruikt, maar in minimale hoeveelheden, alleen wanneer het echt nodig is en het gebruikte middel komt niet direct in aanraking met de asperge. Daarom behoort dit seizoensproduct  tot de schoonste groenten van Nederland!

 

Nederlandse asperges zijn alleen verkrijgbaar gedurende het aspergeseizoen, van begin april tot en met 24 juni. Het is mogelijk dat er vanaf februari en begin juli ook asperges verkrijgbaar zijn maar let dan goed op de afkomst, er wordt dan namelijk ook meer buitenlands product aangeboden.

 

Witte asperges zijn alleen in het seizoen verkrijgbaar, maar groene zijn het hele jaar bij de meeste supermarkten te koop. Daar kun je zelfs geschilde asperges kopen, zodat je binnen 15 minuten een superlekker gerecht op tafel kunt zetten! Ook bij groentespeciaalzaken kun je terecht voor asperges. Zij hebben een hoop kennis over het product en kunnen je vertellen hoe je asperges het beste kunt bereiden.

 

Hoe weet je nou of de asperges vers zijn?

  • verse asperges hebben glanzende stengels
  • als de stengels (zachtjes) tegen elkaar wrijven, hoor je een piepend geluid
  • het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn.

 

Hoe kun je asperges bewaren?

Je kunt asperges goed 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel witte asperges direct na thuiskomst in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Groene en paarse asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast. Wil je de asperges langer bewaren? Vries ze dan in! Schil de asperges zorgvuldig, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien, doe ze direct in een pan met ruim kokend water.

 

 

Nog enkele tips:

Asperges koken met citroensap en suiker? Juist niet. Het komt de smaak niet ten goede. Citroensap wordt vaak toegevoegd aan diverse groenten om ze wit te houden, dit hoeft bij asperges niet. ook het toevoegen van suiker, om de smaak te neutraliseren, is overbodig. Verse asperges bezitten van zichzelf voldoende suiker.Een beetje zout en een royale klont roomboter zorgen ervoor dat de asperges op hun best smaken.

 

Asperges uit blik halen kan beter via de onderkant. Dan komen de asperges met de onderkant uit het blik en beschadigt u de topjes niet.

 

Geschilde asperges blijven langer vers in een doek, die vochtig is gemaakt met azijn of zout water. U kunt ze dan 1-3 dagen in de groentela van de koelkast bewaren.

 

Asperges kunt u ook invriezen. Schil ze zorgvuldig, was en vries ze in. In tegenstelling tot veel andere groentes die worden ingevroren mogen de asperges niet eerst worden geblancheerd! Bereid de bevroren asperges als een ijsklomp in kokend water, laat ze niet eerst ontdooien.
Koop asperges in het seizoen, en vries het in. U kunt ze dan 1-6 maanden bewaren als u ze eerst schilt, de houtige uiteinden verwijdert en dan in een plastic zak doet. Kook ze nog bevroren in een pan kokend water gedurende 15-20 min. gaar.